Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Obrir menu

Convivència obligada, més violències

Ara que estem més que mai a casa, infants i joves  poden haver vist incrementades i agreujades les situacions de violències per la convivència forçada amb els seus agressors.

Infants i adolescents que estan presenciant situacions de violència cap a les seves mares, o patint violència sexual per part d’algú del seu entorn i del que no poden separar-se físicament.

Noies joves que es troben en situació de violència física, psicològica i/o sexual dins les pròpies llars, centres residencials o d’acollida, on la persona agressora és la parella, algun membre de la família, tutor, personal responsable de la seva cura, companys de pis o del centre residencial, o inclús persones del propi veïnat.

Adolescents i joves LGTBIQ+ que estan patint violència per part de familiars i entorn proper que no accepten la seva identitat de gènere o preferència sexual i que conviuen amb el rebuig, el menyspreu i la incomprensió diàriament.

 

Les ciberviolències no guarden la distància social

Amenaces, assetjament i control a través del mòbil i les xarxes socials són algunes de les manifestacions que estan patint adolescents i joves, i que impedeixen que les cases i residències siguin espais segurs i protegits.

Infants i adolescents són objectiu del grooming, adults que els contacten utilitzant les xarxes socials i les aplicacions mòbils fent-se passar per menors d’edat amb la intenció d’obtenir material de contingut sexual una vegada guanyada la seva confiança.

Fenòmens com el sexpreading i la sextorsió agafen protagonisme i s'acarnissen principalment amb les noies joves. La difusió de fotos i vídeos de contingut sexual sense el consentiment de la persona que hi apareix és una de les pràctiques utilitzades sovint per fer mal i venjar-se d’ex parelles o per humiliar i desprestigiar les noies.

L’obtenció d’imatges i vídeos sexuals fent servir amenaces o el xantatge per no publicar-les és el que es coneix per extorsió sexual o sextorsió. La vergonya i la culpa sovint fan que les noies no ho expliquin al seu entorn i se sentin atrapades i aïllades.

El ciberassetjament, l’extorsió per continguts sexuals, o el control mitjançant internet, xarxes socials i aplicacions mòbil són manifestacions de les violències masclistes que es donen tot i la distància social i l’aïllament domiciliari, i que tenen un impacte enorme en la salut d’adolescents i joves.

 
 

Nova realitat social, mateixes violències

El moment actual està provocant canvis en la nostra manera de relacionar-nos en societat i amb l’espai públic. La distància social, les franges horàries per sortir al carrer, o la reducció dels aforaments al transport poden fer augmentar la sensació d’inseguretat a l’espai públic per a les dones joves.

Les violències masclistes en l’àmbit comunitari són una realitat que es dóna encara que la presència als carrers sigui testimonial, i que cal denunciar i visibilitzar per eradicar-les. Des de sentir-se intimidada, increpada verbalment o assetjada, fins a rebre tocaments no desitjats o patir una agressió sexual.

Aquestes violències afecten les noies joves i atempten contra les seves llibertats i el ple desenvolupament de les seves vides.

 

Estem amb tu

Si et trobes en alguna d’aquestes situacions o coneixes algú que necessiti ajuda,pots posar-te en contacte amb els següents recursos: